Familjen Chen

Från Kinas puls till lugnet i Älmhult

På Konvaljvägen i Älmhult bor tre generationer i samma hus. Efter att ha testat småstadslivet i snart ett år kan Jeffery, Cyan, tvillingarna Yiqian, Yimo och farföräldrarna Shengziong och Peifang konstatera att den lilla orten passar dem perfekt.

I mars 2015 gick flytten till Älmhult. Familjen lämnade då ett hektiskt liv hemma i Kina med långa arbetsdagar och trängsel med andra pendlare till och från jobbet. I samband med att paret väntade tvillingarna Yiaqian och Yimo fick de möjlighet att flytta till Älmhult och valet var enkelt.
– I Kina kunde vi spendera tre timmar per dag på att ta oss till och från jobbet. Här är vi hemma på fem minuter och får betydligt mer tid för familjen. Jag njuter varenda sekund, berättar Jeffery, som är glad att även hans föräldrar kan bo här.

Lätt att hitta nya vänner

Jeffery och Cyan tycker att det är lätt att få nya vänner i Älmhult. De umgås med kompisar både från Kina, Sverige, Indien och Vietnam.
– Här finns en internationell touch som vi gillar. Många umgås gärna hemma hos varandra eller ute i naturen och är precis som vi, öppna för att lära känna nya människor, säger Cyan.

– Jag gillar särskilt att vara vid Möckeln både under sommaren och vintern. Där är väldigt vackert och både jag och barnen charmas av alla färger, säger Jeffery, som inte är van vid olika årstider.

Att bo i Älmhult eller Malmö

Nu bor familjen i ett hus i Maskrosen och de berömmer den svenska husstandarden med stor yta och praktiska lösningar. Några av deras vänner har flyttat till lägenhet i Malmö för att de saknade pulsen och storstadslivet, men Jeffery och Cyan tycker att det är bättre att ha ett större hus i Älmhult där hela familjen kan umgås och att de får mer tid i veckorna.

– Vår slutsats är att det är bättre att ta det lugnt i veckorna och att vi kan åka till större städer under helgerna, berättar Jeffery.

Längtar efter kinesisk mat

– Vänner kan vi alltid få kontakt med via internet men är det något vi saknar hemifrån så är det kinesisk mat, berättar Cyan.

– God, hemlagad mat är det bästa jag vet! Jag är tacksam att mina svärföräldrar kan bo i samma hus och hjälpa till med hushållet. Det är inte alltid man hinner allt som småbarnsmamma, avslutar Cyan.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.