Bild på Titti

Fiber i hemmet gör livet enklare

– Alla samhällsfunktioner är inte givna ute på landsbygden. Du får vara lite av en egenföretagare i att bygga dig ett liv här. Att då få tillgång till fiber är fantastiskt, säger Titti Mattsson som bor i Sedingehult utanför Virestad.

I mars 2015 fick Titti och hennes tre barn tillgång till Internet, telefon och tv genom fiber. Tidigare hade familjen Internet via mobilt bredband, vilket inte var så bra för en familj med tre barn och Titti som arbetar på distans.

Väl investerade pengar

I slutet av varje månad fanns det inte mycket Internet kvar att dela på. Låg vinden fel kunde Internet ligga helt nere. Idag finns det inte längre några begränsningar.
– Den framtid vi har att vänta förutsätter internetuppkoppling. Om vi ska värna om den levande landsbygden måste vi följa med i utvecklingen och då blir fiberutbyggnaden otroligt viktig. Även om det är en kostnad att installera så är det väl investerade pengar och många gånger billigare i förhållande till vad man faktiskt får, säger Titti.

Nödvändigt i arbetet

Titti arbetar vid Lunds universitet. Tillgång till Internet, genom fiber, har förändrat hennes arbete markant. Tidigare gick det inte att ha videosamtal eller skicka stora filer men numera kan hon ha Skype-samtal med studenter och ge webbföreläsningar för studenter över hela världen.
– Att vara på arbetsplatsen i mitt fall fyller en helt annan funktion idag. Det är mer för den regelbundna undervisningen, den sociala biten och för att delta vid seminarier och konferenser, berättar Titti.

Internet lika självklart som el och vatten

Nu tycker familjen att det blir mer självklart att titta på film och läsa tidningen via nätet. Dessutom är alltid information om sådant man undrar över lätt att nå.
– För ungdomar är tillgång till Internet lika självklart som att ha el och rinnande vatten. Tillgång till bra internetuppkoppling är att ge sina barn samma förutsättningar som barn i tätorten. Nu kan de hålla kontakt och vara med utan att vara på plats. För mig är fiber en självklarhet för att höja livskvalitén och för att få en levande landsbygd, avslutar Titti.


Nyhet
Publicerad:

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.